Wet Arbeid in Balans (WAB)

Elwin Lammers - 4 februari 2020


De wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in het kort
De maand januari ligt alweer achter ons. Een mooi moment om in te zoomen op de nieuwe wet Arbeidsmarkt in Balans.


Maandelijks maken wij voor circa zestig werkgevers ruim tweehonderd loonstroken. We mogen stellen dat de meeste werkgevers deze nieuwe wetgeving nog niet tot in detail kennen. De hogere WW-premie voor tijdelijke contracten is redelijk bekend, echter de nieuwe wetgeving rondom de transitievergoedingen niet!

Graag leggen we deze nieuwe wet nog eens uit, waar mogelijk in eenvoudige mensentaal. 


 


Wat is de WAB?
Ruwweg komt de WAB erop neer dat flexwerkers meer zekerheid krijgen en medewerkers in loondienst minder vastigheid. Dit heeft concrete gevolgen voor de WW-premies, de omgang met oproepkrachten en ontslag. Werkgevers mogen voortaan drie tijdelijke contracten in drie jaar aangaan, in plaats van drie in twee jaar, zoals nu het geval is.

WW-premies

Als werkgever betaal je vanaf 1 januari 2020 een lage WW-premie voor werknemers in vaste dienst. 

Controleer hoe lang oproepkrachten al voor jou werken
. Door de WAB moet je oproepkrachten die langer dan een jaar voor je werken een contract aanbieden met een bepaald aantal uren. Let op: dit geldt ook met terugwerkende kracht. Oproepkrachten die op 1 januari 2020 een jaar voor een werkgever werken, moeten voor 1 februari een contract aangeboden krijgen.



Transitievergoeding

Vanaf 1 januari moet je bij een ontslag of het niet verlengen van een tijdelijk contract een transitievergoeding betalen. Het maakt dan niet meer uit hoe lang de arbeidsovereenkomst heeft geduurd. 



Conclusie
Als werkgever is het cruciaal de gevolgen voor de salarisadministratie goed in kaart te brengen en periodiek bij te werken. Ben jij werkgever en heb je vragen over dit onderwerp?
Neem dan gerust contact met ons op op 0183-820016 of via email: info@lammers-administraties.nl

 

 

 

Kantoor

 

Bereken jouw prijs

Wij hanteren eerlijke prijzen. Hier zijn wij dan ook volledig transparant in.

Je kunt op onze website zelf berekenen wat de kosten zijn die wij berekenen wanneer je kiest voor Lammers Administraties & Belastingadvies.

Je kunt hiervoor onze online calculator gebruiken.

Bereken mijn prijs →